Gevolgen Zomertijd

Dit weekend is de zomertijd weer ingegaan, wat betekent dat de klok een uur vooruit is gegaan We verliezen dus een uur, maar hebben vanaf nu wél ’s avonds weer een uur langer licht. Wat voor effecten heeft dit op je lichaam?

Gevolgen zomertijd

Het betekent ook het een en ander voor je gezondheid, al zou je daar niet meteen aan denken. Op een rij wat het voor je lichaam doet.

1. JE SLAAPT MINDER GOED

Onze biologische klok volgt een ritme dat eigenlijk langer is dan 24 uur. Het is daarom makkelijker om je aan te passen aan de wintertijd (dan wordt de dag langer), dan aan de zomertijd (als de dag nóg korter wordt dan 24 uur). Kortom: na de invoering van de zomertijd, kun je even last hebben van een slechter slaappatroon. Je biologische klok heeft niet alleen invloed op je slaap, maar ook op allerlei andere systemen in je lichaam.

2. ER ZIJN MEER VERKEERSONGELUKKEN

Dat slaaptekort werkt ook door op het aantal verkeersongelukken; onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wees uit dat het aantal ongelukken de week na de invoering van zomertijd tijdelijk hoger is. Nu er dit jaar echter minder auto’s op de weg zijn door het coronavirus, zien we wellicht een andere grafiek.

3. HET DUURT TWEE DAGEN VOORDAT JE GEWEND BENT AAN DE NIEUWE TIJD

Gemiddeld genomen – voor de een duurt het dus langer, voor de ander korter.

4. AVONDMENSEN HEBBEN MEER LAST VAN DE ZOMERTIJD DAN OCHTENDMENSEN

Ben je een avondmens? Slecht nieuws: avondmensen hebben meer last van de zomertijd, dan ochtendmensen. Dat is een ingewikkeld verhaal over bioritmen; ’t beste kun je als avondmens onderstaande tips opvolgen.

Wat kun je doen om zo min mogelijk last te hebben van het verzetten van de klok?

  • Houd je vaste tijdschema aan. Eet op dezelfde tijden en ga vooral de nacht na het verzetten van de klok naar bed op de tijd die je gewend bent. Ook al ben je nog niet moe omdat je een uurtje mist.
  • Zorg voor beweging in de buitenlucht; sporten, wandelen, spelen en fietsen bijvoorbeeld. Het liefst in de ochtend.
  • Probeer in de maanden met de langste dagen niet te laat meer buiten te zijn. Eigenlijk moet je minstens twee uur voordat je gaat slapen niet meer in het daglicht komen.
  • Maak gebruik van verduisterende gordijnen. Zo is het ’s avonds donker in je slaapkamer en heb je geen last van het ochtendlicht als je nog wilt slapen.